Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 20. 07:37, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Hatékony felhasználásra van szükség

Hatékony felhasználásra van szükség

A Duna-stratégia csak úgy tud a térségben élő több mint százmillió polgár életminőségét javító fejlesztési stratégiává válni, ha a Duna nemcsak névadója, hanem főszereplője is a programnak – mondta el Deutsch Tamás.

Deutsch a Duna-stratégia magyar vonatkozásairól tartott budakalászi konferencia sajtótájékoztatóján kiemelte: a Brüsszel által 2011 első felében elfogadott uniós Duna-stratégia kidolgozása az egyik legjelentősebb magyar siker az unión belül. Jelentőségét mutatja, hogy a program az unió második makroregionális stratégiája, tizennégy állam – nyolc uniós és hat unión kívüli ország – 115 millió polgárát érinti.

A Duna-stratégia a határokon átívelő fejlesztési programok kidolgozásával és végrehajtásával segítheti a közép-európai térséget abban, hogy minél nagyobb mértékben lehessen felhasználni a 2013 végéig rendelkezésre álló uniós, regionális fejlesztési kohéziós forrásokat – mondta a képviselő.

„A sikeres felhasználással nő az esély arra, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakban legalább annyi vagy több regionális fejlesztési forrás álljon rendelkezésre Magyarország és a térség más uniós országai számára, mint 2007 és 2013 között” – emelte ki Deutsch Tamás.

A Fidesz európai parlamenti képviselője hozzátette: a Duna-stratégia csak úgy tud eredményes, a térségben élő több mint százmillió polgár életminőségét javító fejlesztési stratégiává válni, ha a Duna nemcsak névadója, hanem főszereplője is a programnak, és mint arra felhívta a figyelmet, a Duna-stratégiának környezetvédelmi megalapozottságú stratégiának kell lennie.

A Duna-stratégia legfontosabb feladatai közé tartozik a vízkészletek védelme, takarékos használata, a természeti környezet megóvása, a Duna közlekedésének javítása, a turizmus ösztönzése, a kulturális örökség megőrzése. Az unió szerint a területfejlesztés, a környezetvédelem, a közlekedési hálózatok fejlesztésének összehangolása erősítheti a térség vonzóképességét és a Duna integráló szerepét.

A Duna-térség nyolc uniós tagállamot (Németország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária és Románia) és hat EU-n kívüli országot (Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Ukrajna és Moldova) foglal magában, mintegy 800 ezer négyzetkilométernyi területtel. A stratégia hangsúlyos célja az érintett államok együttműködésének, fenntartható gazdaságfejlesztésének segítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket