Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 23. 07:40, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jelentősen javult az AIDS-betegek túlélési aránya

Jelentősen javult az AIDS-betegek túlélési aránya

Az UNAIDS nevű szervezet hivatalos közleménye szerint a 2005-ös csúcshoz képest 2010-re 21 százalékkal csökkent az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma, ami jelentős előrelépést jelent.

Nagy eredménynek számít továbbá az is, hogy az 1997-es rekordszámú fertőzéshez képest az újonnan regisztrált betegek száma is nagy mértékben visszaesett.

A szakértők elmondták: mindkét esetben globálisan közel 20 százalékos csökkenést figyeltek meg a tavalyi évben, ami véleményük szerint a jobb kezelési módszereknek köszönhető, valamint annak, hogy világszerte minden ember könnyebben hozzájut az életmentő gyógyszerekhez és a megfelelő tájékoztatáshoz - írja a BBC.

Az UNAIDS ügyvezető igazgatója, Michel Sidibe szerint különösen nagy jelentősége van ezeknek az eredményeknek, ha figyelembe vesszük azt is, hogy az elmúlt években a legtöbb országnak a nehéz gazdasági helyzettel is meg kellett birkóznia, a mutatók mégis töretlen javulásról árulkodnak.

Jelenleg az adatok szerint a világon 34 millió HIV-fertőzött ember él. Tavaly közülük 1,8 millióan veszítették életüket a 2005-ös 2,2 millióval szemben. Az újonnan megfertőződött betegek száma is nagy mértékben csökkent az 1997-es csúcs óta: az akkori 3,2 millió emberrel szemben 2010-ben 2,7 millióan kapták el a kórt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: AIDS

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket