Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 21. 07:16, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megy a rokkantnyugdij, jön a táppénzszerű ellátás

Megy a rokkantnyugdij, jön a táppénzszerű ellátás

Benyújtotta a kormány az országgyűlésnek a rokkantnyugdijak átalakításáról szóló javaslatot.

Amely szerint a megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnának: rehabilitációsat vagy rokkantságit.

Ellátást a javaslat szerint csak az kaphatna, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy attól kisebb mértékű (ez a jelenlegi rendszer szerinti legalább 40 százalékban egészségkárosodottakat jelenti) , ha a kérelem benyújtását megelőző öt éven belül legalább 1095 napon át volt társadalombiztosítása, továbbá ha nem dolgozik és más pénzbeli ellátást sem kap - írja az origo.

Rehabilitációs ellátás annak járna, akinek foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy tartós foglalkozási rehabilitációt igényel. Rokkantsági ellátást pedig az kapna, akiknek rehabilitációja nem javasolható, vagy aki rehabilitálható ugyan, de a nyugdíjig kevesebb, mint öt éve van hátra.

A jogszabály kimondja, hogy annak, aki rehabilitációs ellátást kap - amelynek összege a minimálbér 30 és 50 százaléka között mozog -, együtt kell működnie, amely kiterjed a munkahelykeresésre, a felajánlott képzési vagy munkaerő-piaci programban való részvételre, valamint a rehabilitációs hatóság által felajánlott munkalehetőség elfogadására is. Ez az ellátás legfeljebb 3 évig járna.

A rokkantsági ellátás legkevesebb a minimálbér 30 százaléka lehetne, maximum pedig a 150 százaléka. Ennek az ellátásnak a folyósítása mellett lehetne keresőtevékenységet folytatni, ám az abból származó jövedelem háromhavi átlaga nem haladhatná meg a mindenkori minimálbér 150 százalékát. Bevezetnék a rehabilitációs kártyát, amely - illeszkedve a Start-kártya rendszerébe - mentességet adna a munkabért terhelő munkaadói terhek befizetésének teljesítése alól.

A kormányszóvivő a napokban közölte, hogy azoknak, akik a jelenlegi III-as csoportú egészségkárosodási rokkantsági nyugdíjban részesülnek - 110 ezren -, valamint a 84 ezer rendszeres szociális járadékban részesülő embernek felülvizsgálatra kell jelentkezniük. Aki rehabilitálható, az rehabilitációs ellátást kap majd, akik nem, az pedig rokkantsági ellátást. A módosítások nem érintik azokat a rokkantnyugdíjasokat, akik már nyugdíjkorhatár felett vannak, első vagy második kategóriájú rokkantsági szintbe tartoznak. Emellett azokra sem vonatkoznak a változások, akik ugyan a harmadik kategóriába tartoznak, de öt éven belül elérik a nyugdíjkorhatárt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket