Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. November 25. 07:36, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Többen is kapnak majd értesítést a rossz hírről

Többen is kapnak majd értesítést a rossz hírről

Eredményesnek mondható a tizenötödik népszámlálás. Komolyabb problémák nem nehezítették a cenzust, az internetes kitöltés aránya pedig elérte a 19 százalékot.

Egyébként csaknem 4,5 millió címről érkezett valamilyen adat. A válasz megtagadása eljárást von maga után.

Összességében eredményes volt az idei népszámlálás, így a Központi Statisztikai Hivatal – ezen keresztül Magyarország – egy tíz évre elegendő adatvagyonhoz jutott. Mint ismert, ez a tizenötödik teljes körű összeírás volt, a legutóbbi cenzus 2001-ben zajlott le.

Minden háztartásról van valamilyen információnk – mondta el az MNO kérdésére Virágh Eszter. A KSH népszámlálással foglalkozó szóvivője kiemelte: csaknem 4,5 millió címről érkezett valamilyen adat, amelyek között újonnan talált címek is vannak, ugyanakkor néhány helyen nem sikerült a kapcsolatfelvétel, és ilyenkor csak néhány alapinformáció kerülhetett fel a kérdőívekre.

Virágh Eszter tájékoztatása szerint a népszámlálás idején 1400 lakcímen tagadták meg a válaszadást annak ellenére is, hogy erre a törvény betűje kötelezi az embereket. A pótlólagos lehetőségek nyomán azonban ez a szám alig hatszázra apadt. A választ megtagadók eljárásra számíthatnak, amelyet a helyi jegyző indít majd – tette hozzá Virágh Eszter.

Egyéb, szintén szokványosnak mondható problémák is nehezítették a körülbelül negyvenezer számlálóbiztos munkáját. Előfordult ellenük tettlegesség is, volt, akinek eltörték a karját, vagy éppen megkergették. Mint megtudtuk, kiemelkedően erőszakos esemény nem történt, ahol pedig szükség volt rá, a helyi önkormányzat vagy a rendőrség megindította az eljárásokat – mondta a KSH munkatársa. A számlálóbiztosokról még annyit: nagyjából egyszázalékos volt a fluktuációjuk, aminek oka javarészt a feladatra való alkalmatlanság volt.

Az első adatokra a következő év tavaszán lehet számítani. A lélekszám, a nemi arányok, a lakások száma és mérete már kiolvasható lesz az előzetes adatokból.

A KSH először vetette be az internetet is mint olyan lehetőséget, ami megkönnyíti a válaszadást. A megkeresettek csaknem 19 százaléka élt is ezzel a lehetőséggel. Ezzel az eszközzel minden bizonnyal jelentős összegeket, időt és energiát lehetett megtakarítani. Virágh Eszter elmondta azt is: voltak kisebb-nagyobb nehézségek a működésben, ugyanakkor ezeket az informatikusok hamar javították. Ami inkább gondot okoz majd, az önállóan – kérdezőbiztos nélkül – kitöltött papír kérdőívek feldolgozása. Bármi is az oka – feltehetőleg a bizalmatlanság vagy a kötetlenség –, a válaszolók 16 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. „Nem könnyű segítség nélkül egy ilyen kérdőívet kitölteni, így azok olykor hiányosak, olykor meg éppen túltöltöttek” – hívja fel a figyelmet Virágh Eszter.

A cenzus 19 milliárd forintba kerül, persze ezt az összeget el kell osztani négy-öt évre, hiszen ebben nemcsak az adatfelvétel költségei jelennek meg, hanem már az előzetes munkálatok is pénzbe kerültek. Ez az összeg – az infláció és egyéb változást mérő mutatók mentén számolva – nem több, mint az ezt megelőző cenzus költségei.

Címkék: ksh, Népszámlálás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket