Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 17. 07:11, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ázsiai befektetők hozhatnak bővülést a hazai fúziós és felvásárlási piacon

Ázsiai befektetők hozhatnak bővülést a hazai fúziós és felvásárlási piacon

A magyar gazdaságpolitikai vezetés új, ázsiai piacok felé fordulása erősítheti az e piacokról származó befektetők hazánkba irányuló akvizíciós tevékenységét.

A tavalyi, közel 30 százalékos visszaesés után azonban a hazai vállalati fúziós és akvizíciós piacon az élénkülés a borúlátó becslések szerint, leghamarabb csak 2013-ban következhet be.

„Az M&A-aktivitás élénkülése ellen ható európai és globális tendenciák mellett a hazánkban befektetni kívánó piaci szereplőknek számos egyéb, a keresletet kevéssé ösztönző folyamattal is szembe kell nézniük” - hangsúlyozza az Allen & Overy budapesti irodájának M&A-szakértője, Lengyel Zoltán. Az Allen & Overy budapesti irodájának vezető partnere szerint a tranzakciók zárását és a további befektetési terveket a jelenlegi magyar kilátások nehezíthetik, így ezeket a piaci szereplők elhalaszthatják.

„Általánosságban tapasztalható a piaci résztvevők óvatos magatartása, ami miatt tendenciaszerűen folytatódhat az ügyletek elhúzódása, illetve meghiúsulása. Azt is tapasztaljuk, hogy kevesebb a 'hagyományos' felvásárlási tranzakció, és több az értékesítés, üzletág-kiválás, illetve a célzott, alkalomszerű, úgynevezett 'opportunista' ügylet, különösen a pénzügyi szektorban és az egészségügy területén” - mondja Lengyel Zoltán, az Allen & Overy budapesti irodájának M&A-szakértője.

Az Allen & Overy szerint az európai piaci instabilitás és a növekvő állami eladósodottság lelassította, illetve elakasztotta az M&A aktivitást számos régióban és szektorban. A kelet felé történő eltolódás folytatódik az ázsiai és csendes-óceáni piacok gazdasági befolyásának progresszív növekedésével. Az ázsiai piacokon továbbra is figyelemre méltó és domináns a kifelé irányuló M&A aktivitás, amelyet a régió folyamatos energia- és természeti erőforrás igénye biztosít. Ezen túl, a gyorsan növekvő fogyasztói populáció és az erősödő vagyonos középosztály szükségletei is olyan tényezők, amelyek ösztönzik az ázsiai, illetve az egyéb fejlődő országok M&A ügyletek iránti igényét.

„A közép-kelet-európai régióban bár a privatizációs ügyletek többsége már lezárult, és már csak kevés vagyon maradt állami tulajdonban, a kormányok túl kívánnak adni a még meglévő eszközeiken. Ilyen például a Lengyelországban folyamatban lévő négy éves privatizációs program” - fejti ki Lengyel Zoltán, az Allen & Overy budapesti irodájának M&A-szakértője. „Míg Lengyelországban a pénzügyi szektorban erős az M&A aktivitás, máshol az energia-szektor élénk e tekintetben, különösen a megújuló energiák, mint például a szél- és napenergia iránti érdeklődésnek köszönhetően. Érdeklődésre számot tartó terület még az indiai társaságok műszaki alkatrészek és a kapcsolódó technológia iránti igénye. Ez tendenciává is válhat, s azt eredményezheti, hogy az elmúlt 20 évben piacot kiépítő helyi cégeket most indiai befektetők vehetik át” - teszi hozzá az Allen & Overy budapesti irodájának vezető partnere.

A nemzetközi lassulás és a nyáron kialakult piaci nyugtalanság az összes kelet-közép-európai ország növekedési kilátásait negatívan érintette. Bár a gazdasági vezetők reménykedtek abban, hogy a piaci növekedés 2011 második felében felélénkül majd, ez nem következett be és ez az M&A aktivitásra is hátrányosan hatott. Az elmúlt évben Magyarországon kevés magántőke-befektetés történt. A folyamatban lévő tranzakciók zárását a jelenlegi magyar kilátások nehezíthetik, ezért a piaci szereplők elhalasztják további befektetési terveik megvalósítását.

Az Allen & Overy budapesti irodájának M&A-szakértője szerint a hazai piacon a nagy nemzetközi cégek átszervezései, a külföldről vezényelt, de magyarországi érdekeltségeket is érintő M&A tevékenység, valamint a bankok esetlegesen alkalmazott új követelés-érvényesítési technikái is hozhatnak új ügyleteket. Lengyel Zoltán szerint az M&A aktivitás élénkülése ellen ható globális és európai tendenciák (mint például az eurózóna válsága) mellett a hazánkban befektetni kívánó piaci szereplőknek számos egyéb, a keresletet kevéssé ösztönző folyamattal is szembe kell nézniük.

„Ilyen a magyar gazdasági folyamatok miatt gyengélkedő hazai kereslet, vagy a különadók sújtotta bankszektor, illetve a telekommunikációs és gyógyszercégek által mozgósítható források hiánya. A piaci szereplők ezért valószínűleg továbbra is várnak még értékesítési tranzakcióik megvalósításával, így 2012 első felében nem tartjuk valószínűnek a hazai M&A piac számottevő élénkülését” - jegyzi meg az Allen & Overy budapesti irodájának vezető partnere, M&A-szakértője, Lengyel Zoltán.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket