Hírek
2013. Január 05. 05:00, szombat |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Elkerülhetetlen a sertés- és baromfikészítmények drágulása
A Világgazdaságnak nyilatkozó Raskó György agrárközgazdász szerint a baromfi- és sertéshús-készítmények esetében hozzávetőleg 5 százalékos drágulásra lenne szükség, kérdés azonban, hogy a termelők az áremelésre irányuló igényüket érvényesíteni tudják-e kereskedelmi partnereiknél.
A vágósertés ára ugyan az elmúlt időszakban 410 forintról 385 forintra csökkent, ez azonban nem segít a húsiparon, hiszen ez még mindig magas. Raskó szerint egy számottevő forintgyengülés némileg javíthatna az exportáló húsipari és baromfiipari feldolgozók helyzetén. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségének tagja szerint a húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált. A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a fogyasztók azonban nem tudják, és nem is akarják a drágább terméket megfizetni.
Ma már látszik a visszarendeződés az állati termékek árában, és a gabona-, valamint takarmányárak is stabilizálódtak, jóllehet az év elején rendszerint áremelkedés a jellemző ezeknél a terményeknél. A jelenlegi árak azonban még így is magasnak mondhatók, bár a korábbi várakozásoktól elmaradnak.
A baromfiszektor is elkezdte járni a haláltáncát, mégpedig húsipari kottából – érzékeltette az ágazat helyzetét Bárány László. A Baromfi Terméktanács elnökségének tagja kifejtette: „a húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált. A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a sor végén viszont olyan fogyasztó áll, aki nem tud és nem is akar drágább terméket megfizetni. A szektor termelői, különösen a csirke- és pulykahízlalással foglalkozó bezárják az üzemeiket, hónapok kérdése és a feldolgozók egy része is be fog zárni. Utóbbiak többsége már 2012-ben is veszteséges volt, nagyítóval kell keresni olyat, amelyik nullára tudott kijönni tavaly” – fogalmazott Bárány László. Hozzátette: „a hazai baromfiszektor 98 százaléka magyar családi vállalkozások kezében van, a kormány részéről azonban továbbra sincs fogadókészség az élelmiszerek áfájának csökkentésére, amely lehetőséget teremthetne a termelőiár-emelésre. Más mozgástere a kormánynak ugyanis nem lenne a szektor helyzetének javítására.”
A közeljövőről szólva Bárány László hozzátette: „mivel a termelés nem éri meg, ezért a rendelkezésükre álló számokból már most látható, hogy februárban és márciusban csökkenni fog a levágható mennyiség. Ebben az esetben a beszállítók előtt esély mutatkozik, hogy a kereskedelemnél elérjék az áremelést” – fogalmazott Bárány László, aki szerint „fél éven belül egészen biztosan lesz áremelés a baromfitermékek esetében.”
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 21. 07:51, csütörtök | Belföld
Szijjártó Péter: Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége hazánkban építi fel az első gyárát a régióban
Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége Magyarországon építi fel első közép-európai gyárát, kétszáz új munkahelyet teremtve ezzel Dunavarsányban - jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
2024. November 21. 07:49, csütörtök | Belföld
David Pressman bejelentette távozását
A liberális demokrácia védelmének fontosságáról tartott beszédet David Pressman budapesti amerikai nagykövet, akinek mandátuma január közepén jár le.
2024. November 20. 07:39, szerda | Belföld
Pintér Sándor: az elmúlt két évben több mint kilencven intézkedés segítette az egészségügy jobbítását
Az egészségügy jobbítását több mint kilencven intézkedés segítette az elmúlt két évben - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Kórházszövetség és a Medicina Fórum közös konferenciáján kedden Budapesten.
2024. November 19. 07:56, kedd | Belföld
Gyulay Zsolt: elsősorban elköteleződés, konszenzus kell az olimpiarendezéshez
Elsősorban el kellene köteleződni, társadalmi konszenzusnak kellene kialakulnia ahhoz, hogy Budapest, illetve Magyarország egyszer olimpiát rendezhessen