Hírek
2015. Május 03. 12:00, vasárnap | Életmód
Hungarikum, amiből nem iszunk eleget

A szódavíz valódi Hungarikum, alig több mint 10 éve pedig a „garantáltan hagyományos és különleges élelmiszer' névjegyet is viseli.
Pár évtizedre háttérbe szorult a fogyasztása - különösen a palackozott ásványvizek megjelenésével - és csak az idősebb generáció konyhájában akadt elvétve egy-egy szódásszifon. Most viszont úgy tűnik, a technológia fejlődésének és a retró hullámnak köszönhetően ismét divatba jön a szódafogyasztás.
160 éve iszunk szódát
Jövőre lesz 160 éve, hogy Jedlik Ányos elkészítette az első szódavíz előállításra alkalmas készüléket, nem sokkal később pedig szintén az ő nevéhez köthetően a fröccsfogyasztás is rohamosan elterjedt. A XIX században a harmadik legnagyobb iparágnak számított a szódagyártás a világon. A palackozott ásványvizek megjelenése ugyan jó időre visszavetette a szóda népszerűségét, a retró hullám feléledése és a modern készülékek piacra dobása újra felvirágoztathatja a szódavízfogyasztást.
Hungarikum a konyhából
Otthoni szódakészítéssel költséghatékonyan, kényelmesen, helytakarékosan, környezetkímélő módon állítható elő szénsavas víz, víz alapú üdítőital vagy egy hűsítő fröccs. „A szódáról sokaknak még mai is a hagyományos, betekerős patronos vagy a szikvizestől elhozható palackos változat jut eszébe. Már léteznek azonban az otthoni szódakészítésnek jóval modernebb lehetőségei is, ilyenek az automata szódagépek. Fontos, hogy olyan gyártótól válasszunk készüléket, mely kiemelt hangsúlyt fektet a minőségre és az előírások betartására mind a szódagépek, mind a patronok és palackok tekintetében. Ezek a gépek és patronok biztonságosan használhatók a saját konyhánkban is - hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni az elegendő folyadékfogyasztás fontosságát
A folyadékfogyasztás elengedhetetlen a szervezet megfelelő, egészséges működéséhez. A napi minimum korlátról ugyan megoszlanak a vélemények, de általánosan a két litert ajánlják a szakemberek. Rutai Gergely kiemeli: amellett, hogy az otthoni szódakészítéssel újra élvezhetjük ennek a méltatlanul mellőzött Hungarikumnak az ízét, víz vagy víz alapú üdítőital formájában járulhatunk hozzá a napi folyadékbevitel megfelelő szinten tartásához. A legfrissebb felmérések szerint az Egyesült Államokban, és az Egyesült Királyságban azok, akik rendelkeznek saját szódagéppel, 43%-al több vizet, vagy víz alapú ital isznak, mint azok, akiknek nincs a háztartásában ilyen eszköz. A 2014-es vizsgálat szerint például a SodaStream szódagép tulajdonosok évente több mint 700 millió liter buborékos, ízesítetlen vizet fogyasztanak.
A Canadean (az italgyártó iparág egyik vezető kutatóintézete) legfrissebb, 2014-es felmérése szerint a szódavíz fogyasztási szokásokat vizsgálva a világon elfogyasztott teljes mennyiség alapján a SodaStream szénsavas vizeit fogyasztják a legtöbben.
OrientPress Hírügynökség
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 09. 07:26, kedd | Életmód
Tíznapos országjárásra indult az első születésnapját ünneplő Csukás Meserádió
Tíznapos országjárásra indult az egyéves születésnapját ünneplő Csukás Meserádió; a turné Veszprémből indult hétfőn, ahol játékos programok, köztük a közmédia munkatársainak meséi várták az óvodás korú gyerekeket.
2025. Szeptember 08. 07:09, hétfő | Életmód
Kapu Tibor: a HUNOR programmal a kormány esélyt adott a magyar űrkutatás kibontakozásának
2025. Szeptember 07. 08:41, vasárnap | Életmód
Boldoggá avatták Bódi Mária Magdolna vértanút Veszprémben
Szüzet emelt ma oltárra az egyház, Bódi Mária Magdolna szűz és vértanú 24 éves sem volt, amikor életét áldozta a hitért és a tisztaságért
2025. Szeptember 06. 09:09, szombat | Életmód
Hetedik alkalommal hirdették meg a Magyarország 365 fotópályázatot
Hetedik alkalommal hirdették meg a Magyarország 365 fotópályázatot, melyre hat kategóriában várják a professzionális és amatőr fotográfusok felvételeit október 19-én éjfélig.