Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Augusztus 06. 14:08, szombat | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Spanyolországban is van már halálos áldozata a gyerekeket fertőző májgyulladásnak

Spanyolországban is van már halálos áldozata a gyerekeket fertőző májgyulladásnak

Spanyolországban két gyerek meghalt az ismeretlen eredetű májgyulladásban, amelynek megjelenését eddig 21 európai országból jelentették - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken.

A gyermekek körében terjedő hepatitisz első két spanyol halálos áldozata egy 15 hónapos andalúziai és egy hatéves murciai kisgyerek. A gyulladás miatt mindkettőjükön májátültetést hajtottak végre, de életüket így sem sikerült megmenteni.

Spanyolországban április óta 46 ilyen megbetegedést jelentettek, amely több mint 60 százalékban lányokat érintett. Három páciens állapota fordult annyira súlyosra, hogy transzplantációt kellett végezni.

A szaktárca legutóbbi, július 17-én adott tájékoztatása óta kilenc új megbetegedést diagnosztizáltak. Az esetek közötti lehetséges járványos összefüggést a minisztérium kizárta.

A májgyulladás jellemző tünetei: hányás, láz, hasfájás, de több esetben sárgaságról, hasmenésről, légúti problémákról és bőrkiütésekről is beszámoltak a szakemberek.

Európából július végéig 507, az amerikai kontinensről 487 esetet jelentettek - olvasható spanyol jelentésben.

Egészségügyi Világszervezet (WHO) áprilisban hívta fel a figyelmet a gyerekeket érintő, ismeretlen eredetű heveny májgyulladás megjelentésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.